Bemutakozás

A 2011. évi CLXXV.  az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény rendelkezése alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015. januárban hirdetett nyílt pályázatot a Civil Információs Centrum (CIC) cím elnyerésére. Egyesületünk, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) több, mint ötven a megyénkben működő önkormányzat és civil szervezet szakmai és erkölcsi támogatásával nyújtotta be. E szervezetek, valamint önkormányzatok – köztük a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat és Miskolc Megyei Jogú város Önkormányzatának

– bizalmát azzal a munkával érdemeltük ki, amit megalakulásunk óta végzünk a civil szervezetek működésének segítése, illetve a szektoron belüli és a szektorok közötti kapcsolatok építése terén. E munkának egyik legfontosabb állomása volt, hogy a 2012 – 2014 közötti időszakban a korábbi  címbirtokos  Nyilas Misi Alapítvány megbízásából mi feleltünk a  CIC szakmai munkájáért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az ERKE közötti együttműködési megállapodás együttműködési megállapodás értelmében, egyesületünk 2015. december 31-ig látja el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Civil Információs Centrum címmel együtt járó feladatokat.

A civil törvény rendelkezései és a pályázatban vállat kötelezettségeink alapján feladatunk, hogy:

 1. igény esetén közreműködjünk a civil szervezetekre háruló adminisztratív (elektronikus úton teljesítendő) kötelezettségeik teljesítésében,
 2. elősegítsük a civil szervezetek és a helyi önkormányzatok és a nemzetiségi önkormányzatok együttműködését,
 3. részt vegyünk a civil szervezetek és az üzleti szféra kapcsolatainak és együttműködési lehetőségeinek fejlesztésében,
 4. folyamatos információszolgáltatást biztosítsunk a civil törvény intézkedéseinek megvalósulásáról,
 5. adatot szolgáltassunk a Civil Információs Portál számára fentiekben felsorolt feladatokkal kapcsolatos adatok és információk terjesztése érdekében.
 6. együttműködjünk a többi Civil Információs Centrummal és más szakmai hálózatokkal civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, továbbá az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások szabályszerű felhasználásának elősegítése érdekében.
 7. szakmai tanácsadási rendszert működtettessünk, amely támogatja a szervezeteket: a jog és közhasznúság; a pénzügy, könyvelés, adózás, a pályázatok; a támogatás- és forrásszervezés; az elektronikus közigazgatás és elektronikus pályázati rendszerek elérése; a társadalmi felelősségvállalás; valamint a külhoni magyar szervezetekkel épülő kapcsolatok terén jelentkező kérdéseik megválaszolásában.

Fontos tudni, hogy a kissé komoly hangzású Civil Információs Centrum cím valójában nem egy „hivatalt”, hanem egy kezdeményezést takar. E kezdeményezés arra irányul, hogy munkatársaink, partnereink és külső szakemberek segítségével olyan szolgáltatásokat biztosítsunk, amelyek segítik a megye civil szervezeteit és civil részvétellel megvalósuló együttműködéseit az elindulásban és az építkezésben.

E kezdeményezés megvalósítása nem érinti működésünk elvi alapjait. Alapítványunk – mint bármely más civil szervezet – az önrendelkezés elve alapján, az alapító okiratában meghatározott célok szerint, a közvetlen politikai tevékenységtől tartózkodva működik.Úgy gondoljuk, hogy a Civil Információs Centrum mellett helye van egyéb a megye civil szervezeteit, közösségeit szolgáló kezdeményezéseknek is. Partnerségi kapcsolataink építése során épp ezért arra törekszünk, hogy a fenti feladatok ellátásán túl, segítsük a térségi és/vagy szakmai alapon működő hálózatok, partnerségek épülését is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Információs Centrum különlegességét az adja, hogy:

 • szolgáltatásaink többsége a civilek mellett az önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, közigazgatási és gazdasági szereplők irányában is nyitottak;
 • kiemelten kezeljük a civil szektoron belüli és a szektorok közötti együttműködések, partnerségek kérdéskörét;
 • a „címbirtokosi” pályázatban elvártnál jelentősebb mértékben törekszünk a szolgáltatások kistérségi szintű biztosítására;
 • hogy tisztában vagyunk a megye geopolitikai helyzetével a határon átnyúló kapcsolatok építésével is, mint fejlesztési lehetőséggel számolunk.
 • kiemelt kérdésnek tekintjük a civil szervezetek részvételét a 2014-2020 közötti fejlesztésekben. Azt kívánjuk előmozdítani, hogy a szektor egyszerre vegyen részt e folyamtok alakításában, a források lehívásában, valamint a fejlesztések értékelésében.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Szöveg méretezése