Figyelem! A társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat (TAONY) határideje nem változott: május 31.

Bár a beszámoló benyújtásnak határideje kitolódott szeptember 30-ra, a szervezeteknek mégis figyelni kell a kötelezettségeik teljesítére. A 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendeletben megjelenő határidő hosszabbítás nem terjed ki a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat benyújtásra. A civil szervezetek döntő többségének nincs olyan bevétele, amely után társasági adóbevallást kellene benyújtania. Helyette a társasági adóról szóló törvény 5§ 8a) bekezdése szerinti nyilatkozatot kell tenniük a NAV felé az ún. TAONY nyomtatványon. A TAONY (bevallást helyettesítő nyilatkozat) megételének határideje változatlanul: 2020. május 31.
A telefonos ügyfélszolgálaton feltett kérdésünkre válaszolva a NAV arról adott tájékoztatást, hogy 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet szabályait csak az éves és soron kívüli társasági adó adómegállapítási, -bevallási és -fizetési kötelezettségének, továbbá a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. törvény) 26. § (1) bekezdése szerint az éves adóbevallással egyidejűleg teljesítendő adóelőleg megállapítási és bevallási kötelezettségekre lehet érvényesíteni. A rendelet nem hivatkozik a TAO törvény azon rendelkezésére, amely a bevallást helyettesítő nyilatkozat benyújtását tartalmazza. Ezért a határidő hosszabbítást e téren nem lehet alkalmazni.

Skip to content
%d bloggers like this:
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status